colontitle

Туристичний збор в Одесі буде єдиним та мінімальнім0,5%...
Туристичний збор в Одесі буде єдиним та мінімальнім

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», який набрав чинності з 1 січня 2019 року, містить зміни, які торкнулися 268-го пункту – зміна ставки і умов туристичного збору, що сплачують туристи в готелях та інших засобах розміщення.

Приймаючи зміни, депутати ВР, не розглянувши світовий досвід та не розібравшись у наслідках, затвердили нові правила визначення ставки туристичного збору, прив'язавши його замість вартості проживання, як це було раніше, до мінімальної заробітної плати в Україні, затвердженої на 01 січня (в 2019 це 4173 грн.) Крім того, ставку диференціювали на внутрішній і в'їзний туризм і заклали можливість стягувати турзбору з громадян України не більше 0,5% від мінімальної зарплати (20,86 грн.), а з іноземців до 5% від неї ж (208,65 грн.)

Місцеві ради повинні були взяти на себе відповідальність і визначити ставку, вигідну і компромісну для місцевого бюджету і місцевого турбізнесу. Дізнавшись про вже прийняті зміни з відкритих джерел, туристична та готельна спільнота по всіх регіонах країни висловила своє негативне ставлення до нових змін, аргументуючи це наступним:

1. Встановлення різних ставок туристичних зборів для громадян України та для іноземців є проявом дискрмінації щодо прав та свобод іноземних громадян та порушує статтю 13 Загальної декларації прав людини ООН, а також статтю 8 Глобального етичного кодексу туризму Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО). Встановлення різних ставок повертає нас у радянські та пострадянські часи, коли вартість послуг розміщення для іноземних громадян суттєво відрізнялась від вартості тих самих послуг для співвідчизників, що на нашу думку є принизливим і для перших і для других. Одеса, яка традиційно була відкритим багатонаціональним містом, приймаючим гостей з усього світу, має бути прикладом толерантності та справедливості у ставленні та гостинності до туристів, інвесторів та нових жителів.

2. На даний час в Одесі діє велика кількість закладів розміщення, переважна більщість з яких працюють у бюджетному сегменті. Встановлення високої фіксованної єдиної ставки туристичного збору для іноземців у категоріях закладів з ціною 500-600 гривень за номер, або 200-300 грн з людини, критично підвищує відсоток збору у вартості самої послуги. Більшість іноземних громадян, який на сьогодні приїзджають в Одесу, це громадяни, Молдови, Біларусії та інших сусідніх країн, доходи яких не особливо перевищують доходи українців і такий розподіл на своїх та чужих точно викличе резонанс та завдасть репутаційної шкоди закладам розміщення і всьому місту. Все це негативно вплине на малий та середній готельний бізнес, який останнім часом зазнав суттєве зниження завдяки інформаційному фону навколо України у світі. Середня завантаженність закладів розміщення Одеси у грудні 2018 складала 10- 15%. Додаткове навантаження також призведе до більшої тінізації реальних обсягів послуг розміщення.

3. Крім вище перерахованих причин є технічні та організаційні складнощі в адмініструванні диференційованих ставок туристичного збору у системах бронювання, через які в сучасному світі здійснюється більшість бронювань – Вooking.com, Expedia, Нotels24, та інших.

З огляду на вищесказане, Ассоціація «Туризм Одеси» своєчасно звернулася до місцевих органів влади з пропозицією прийняти до уваги та донести до відповідальних депутатських комісій консолідовану позицію туристичної та готельної спільноти – експертів та учасників Асоціації «Туризм Одеси» рекомендації не розділяти, та прийняти єдину ставку 0,5% для всіх туристів, незалежно від громадянства.

Сьогодні питання щодо встановлення ставки туристичного збору в Одесі було розглянуто на засіданні Одеської міської ради. Ми раді повідомити, що прийняте рішення декларує єдину ставку турзбору - 0,5%.

Іван Ліптуга,
Президаент Ассоціації «Туризм Одеси»,
член Президентської ради ВКО