colontitle

Презентація альбому «Історія Одеси в пам’ятниках і скульптурах»

17 липня о 16:00 у головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки пройшла презентація альбому Євгена Волокіна й Олександра Паларієва «Історія Одеси в пам’ятниках і скульптурах». Книга вийшла в рамках авторського проекту «Стара Одеса в фотографіях». 

Це дослідницьке видання, як і попередні, створені авторами, не тільки розповідає про історію міста, але й дає змогу побачити її – завдяки унікальним світлинам, більшість з яких публікуються вперше (всього у новому альбомі – 241 фото!).

На фотографіях – пам’ятники та зразки садово-паркової скульптури, поряд з якими виросло не одне покоління одеситів. Деякі спорудження стали візитівками міста та досі залишаються на своїх законних місцях. Більшість, передусім пам’ятники ідеологічні, що колись здавалися вічними, пішли в небуття. Деякі – вціліли, перетворившись на експонати унікального Парку-музею соцреалізму в бессарабському степу, в туристичному центрі «Фрумушика-Нова».

Ілюстрації в альбомі супроводжуються історичними довідками, які готувалися із залученням матеріалів архівів, особистих колекцій та фондів Одеської національної наукової бібліотеки. Саме довідкові видання, газети і журнали минулих років, що зберігаються у книгозбірні, допомогли уточнити та відкрити нові факти з історії Одеси.

Презентація альбому відбулась за участі професійних істориків, краєзнавців, колекціонерів та журналістів.