colontitle

«Казки для синів».
Презентація книги Михайла Жука та Івана Липи

1 червня о 15:00 у Золотій залі Одеського літературного музею відбудеться презентація книги Михайла Жука та Івана Липи «Казки для синів», підготовленої для публікації за рукописами та виданнями з фондів Одеського літературного музею.

Доля обох митців – художника та письменника М. Жука та лікаря і літератора І. Липи тісно пов’язана з Одесою.

З 1925 року Михайло Жук жив в Одесі, протягом кількох десятиліть очолював створений ним керамічне відділення. Жук був автором оповідань, віршів, п’єс та казок. Першу віршовану казку «Ох» він написав у 1907 році. У його доробку тридцять чотири казки, сини Жука Миколка та Юрко були не тільки слухачами, а й героями казок батька.

Івана Липу доля привела на Одещину 1900 року. Лікар за фахом, він всі духовні сили свої віддав служінню українській культурі: писав вірші, казки, був активним членом одеської «Просвіти» а найголовніше – виховав сина Юрія, творчість якого стала окрасою української поезії 20-30-х років. Батько Липа для свого улюбленого сина написав п’ять казок «Про волю». Видані вони були в Одесі у 1917-1919 роках.

Видання Одеського літературного музею підготовлено науковцями Галиною Закіпною та Оленою Яворською.

Ілюстрації Михайла Жука та Валерія Закіпного.

Книги будуть подаровані дитячим бібліотекам міста.

Презентація супроводжується концертом, підготовленим заслуженим діячем мистецтв України професором Одеської національної музичної академії ім. Нежджнової Антоніною Кулієвою.