colontitle

Дорогі одноклубники та одноклубниці, родичі по Одесі-Мамі!

Не засмучуйтеся - з 30 липня по 28 серпня Клуб закритий на щорічну відпустку.

Не турбуйтеся, серпень пролетить швидко, точно знаємо - всього за 31 день. І ми знову зустрінемося і обіймемося, і поговоримо за спеку, за море, за Привоз і Староконний, за дітей і онуків, за Одеську бригаду морської піхоти. Коротше за життя...

Новий Клубний сезон відкриє 30 серпня о 17.00 авторський проект Юрія Ющенка «Легенди театральної Одеси» про легендарного артиста одеського народу Семена Крупника.

Напередодні Одеського Нового року, вже 31 серпня, о 14.00 відкриється художня виставка Геннадія Горбунова і його товаришів. А через 2 години, о 16.00, Євген Лукашов порадує присутніх музично-поетичним концертом, присвяченим Дню міста Одеси.

У «День міста Одеси», 2-го вересня, за традицією в Клубі «День відкритих дверей і відкритого мікрофона». Це день, коли одноклубники тішать один одного одеськими небилицями, анекдотами, самотужки приготованими екзотичними одеськими закусками і напоями. А також здають членські та благодійні внески.

Скучити не встигнете. Бувайте, до нових вражаючих зустрічей!

Адміністрація ВКО

"БІЛОМУ ЛИЦАРЮ" одеських музикантів" частина III.
Присвячено пам'яті Миколи Голощапова

Шановні друзі, ми продовжуємо знайомство з архівними матеріалами бесіди з Миколою Голощаповим до його 60-ти річчя

Стаття "Як би не склалася доля…" була надрукована у газеті "Одеський вісник" 15 листопада 2000 року.

Попередні дві частини познайомили вас з першими кроками Миколи Яковича у музиці, переїзду до Одеси, щоб продовжувати освіту у консерваторії і "закохатися" у джазову музику, особливі ритми, творчу свободу імпровізації і вишукане звучання джазових оркестрів. Сьогодні дізнаємося про деякі подробиці того періоду.

- Микола Якович, давайте повернемося до перших одеських вражень. Що було цікавим тоді у вашому музичному світі?

- По-перше - викладачі консерваторії. У моєму житті було багато талановитих музикантів, професіоналів, але деяких я згадую з особливим шануванням. Це доцент класу валторни Олександр Федорович Лопатін, Олександр Михайлович Березняк, Сергій Семенович Степаненко, Каліо Евальдович Мюльберг - вже в ті роки був завідувачем кафедрою, а зараз професор. І головне - я грав багато музики: у симфонічному і оперному оркестрах, у різних танцювальних ансамблях.

Одеса у ті роки приголомшила мене "киплячим котлем" джазового життя, музикою Петра Розенкера, Харитона Фліта, братів Буздесів, Євгена Болотинського, Євгена Танцюри, братів Желеровських, Станіслава Калініна. "Жива" Одеса виховала у мене повагу до культури, шану до патриархів, за якими я носив ноти…

- А коли з'явився ваш особистий оркестр?

- Як раз у ці ж роки, на початку 60-х. Одеса тоді переживала "золотий вік" оркестрового джазу. Уявіть собі : кожний інститут мав свій біг-бенд! Кожний поважаючий Дім Культури вважав необхідним мати свій естрадний оркестр. Більш того, на кожному танцювальному майданчику грали "маленькі оркестрики". Як не згадати оркестри Палаців залізничників, моряків, студентів! І це був той "бульйон", яким я харчувався.

Серйозним полігоном для випробувань моїх особистих ідей, практичного використовування навичок аранжування, побудови програм концертів, формування манери співвідношення з музикантами, іншими словами, придбання навичок професійного керівника і диригента - став для мене оркестр одеських таксистів "Зелений вогник", яким я керував більш ніж 25 років. Це був дуже важливий період у моєму житті. Оркестр даже одержав двічі почесне звання "народного"! Зараз це виглядає трохи наївно, а тоді - дуже важливо, престижно, ми усі щиро прагнути до високого визнання!

- А як складався ваш професійний джазовий оркестр?

- По-перше це пов'язано з відкриттям естрадного відділу у Одеському музичному училищі ( зараз Одеський фаховий коледж мистецтв ім.К.Ф.Данькевича). Він став стартовим майданчиком, який дозволив мені створити професійний колектив в заявити про себе на національну і міжнародному рівнях. Підтвердження тому - дипломи лауреатів республіканських конкурсів, міжнародних фестивалів і та превелика концертна і просвітня діяльність, яка складалася, майже, з більш ніж тисячі виступів у різних містах і країнах.

Я дуже вдячний цьому оркестру перш за все за те, що він допоміг мені реалізувати свої творчі задуми і честолюбні устремління керівника і диригента. Незважаючи на постійне оновлення виконавців (в оркестрі і досі грають у більшості студенти) оркестр придбав професійну "джазову породу", надав можливості, як кажуть, "себе показати і на людей подивитися". Десятки фестивалів, конкурсів, гастрольні концерти дуже сприяли вихованню і популяризації молодих музикантів, поширення їх кругозору і професійного виконавського рівня.

Треба додати, що початок творчої діяльності молодіжного джаз-оркестру співпало з періодом першого зліту популярності одеського Джаз-клубу, активних творчих контактів з філармонією. Хочу висловити добрі слова у адресу директора філармонії того часу Юрія Олексійовича Петренко і цього часу - Сергія Миколайовича Вознюка, які постійно підтримували наші, іноді божевільні, але дуже щирі творчі ідеї. Саме за їх допомогою нам вдалося запросити на гастролі в Одесу усіх видатних великою джазових музикантів: Олега Лундстрема, Ігоря Бріля, Олексія Кузнєцова, ансамбль "Allegro" Миколи Левинського, співачку Татевік Оганесян і багато інших. Кожна така зустріч була дуже великою подією у культурному житті нашого міста і створювала особливу джазову атмосферу, яка сприяла тому, що у той час в Одесі в умовах загального спаду і культурної деградації народилася ціла плеяда молодих джазових музикантів.

- І все ж Одеса є джазовою провінцією…

- Одеса взагалі провінція. Проте одесит - це особлива порода людей. Парадоксально, але факт: в Одесі попит на професію джазового музиканта близький до нуля, але при цьому сформувалися музиканти високого професійного рівня. Лише кілька імен: Дмитро Тельманов (труба), Володимир Леонов і Дмитро Недєлєв (барабани), піаністи Олексій Петухов і Максим Любарський, саксофоністи Сергій Матвієнко, Руслан Цибульський, Андрій Прозоров, басист Ігор Небога.

- А більш досвітнє покоління?

- Тут окремою строчкою - Сергій Терентьєв. Це не просто хороший музикант, Терентьєв - це явище у музиці! На жаль до кінця не розкрилася "Одеська троянда" - Тетяна Боєва, дивовижно обдарована природою співачка. Як би мені хотілося попрацювати з нею і оркестром!.. але, мабуть, не доля…

( На щастя Одеський біг- бренд під керівництвом Миколи Голощапова виступав з Тетяною Боєвою на відкритті першого Одеського Джаз-Карнавалу на Приморському бульварі у 2001 році, а у 2002-му з повним відділенням на сцені Українського музикально драматичного театру ім.В.Василька.

Мрії усіх виконавців збулися!)

З Миколою Голощаповим бесіду провела Олена Шевченко

І далі буде….