colontitle

«Якщо зірки запалюють, значить це комусь потрібно...»

Ось уже п'ять років щорічно в день народження Одеси на честь знаменитих одеситів - письменників, художників, музикантів, режисерів на Алеї зірок на Ланжеронівській з'являються нові зірки.

Ідея Алеї зірок народилася в 2014 році у Всесвітньому клубі одеситів, і в той рік були закладені перші зірки на честь Анни Ахматової, Ісаака Бабеля, Юрія Олеші, Кіри Муратової та Михайла Жванецького. Михайло Михайлович і Кіра Георгіївна взяли участь у церемонії особисто. У 2015 році додали зірки на честь Едуарда Багрицького, Святослава Ріхтера, Володимира Жаботинського, Саші Чорного і Леоніда Утьосова, а потім зоряно засяяли Василь Кандинський і Петро Столярський, Еміль Гілельс і Людмила Гінзбург, Ілля Ільярський, Василь Василько, Юрій Дмитренко, Юрій Кузнєцов, Антоніна Нежданова, Давид Ойстрах і Віра Холодна, Валентин Хрущ, Петро Нілус і Олег Соколов, поет Борис Нечерда і кінорежисер Олександра Довженка, колекціонер Олександр Блещунов, актор Михайло Водяний, Ісаак Дунаєвський, Іван Бунін, Олександр Купрін, Павло Вірський і театр «Маски-шоу», Юрій Єгоров, поети Ганна Яблонська і Семен Ліпкін.

Зараз на одеській Алеї зірок 41 ім'я людей, які залишили слід в історії Одеси і світовій культурі.

У найближчі дні Ланжеронівської вулиці можна буде побачити зірки з іменами:

  • Георгія Голубенка - драматурга, сценариста, комедіографа, одного із засновників Гуморини;
  • Євгенія Лапейко - рок-музиканта, автора кількох рок-опер і гімну Гуморини, музичного керівника команди КВК «Клуб джентльменів ОДУ».
  • Леоніда Пастернака - живописця, графіка, педагога, майстра жанрових композицій і книжкової ілюстрації.

Таке рішення ухвалила Історико-топонімічна комісія Міськради.

Довгоочікувана зірка Георгію Андрійовичу, якому 23 жовтня виповнилося б 75 років, засяє в серці Одеси...

Почесний член Всесвітнього клубу одеситів, наш великий друг Георгій Голубенко – одеський письменник, драматург, сценарист, комедіограф. Заслужений митець України. Чемпіон всесоюзного КВК сезонів 1971-72 та 1986-87 рр. Один із засновників Гуморини. Художній керівник одеських театрів "Комедіум" та муніципального театру "Рішельє".

Пропонуємо вам згадати нашого Гаріка разом з автором програми про нього "Алея Зірок Одеси. Георгій Голубенко. Медіа-Інформ представляє. У Сквері миру з Олександром Федоренком "і поетом, актором Борисом Барським 

Ось що Георгій Голубенко писав про свою книгу "Руде місто" ("Рыжий город"): “Ця книга складається з невигаданих оповідань. Якими б фантастичними часом вони не здавалися. Просто Одеса – це таке місто, про яке нічого не вигадати неможливо. Завжди буде менш цікаво і точно менш смішно, ніж було насправді…”. Але почути це та донести читачів – величезний талант Георгія Голубенка:

Хочеться нагадати, що Георгію Голубенку належить девіз Всесвітнього клубу одеситів і газети «Всесвітні одеські новини» - «Одесити всіх країн, єднайтеся!» і це він сказав: «Одеса - це не просто місто, це - посмішка Бога»!