colontitle

Починали в Одесі, продовжується в Євроспілці

Виставка Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди на ***» проходить у Мадриді! Це творче змагання 45 художників із 15 країн світу швидше можна назвати поривом душі, серця та здорового глузду майстрів пензля та олівця, які на волонтерських засадах своїми роботами висловили протест проти війни у будь-яких її проявах. Конкурс, організований Ротарі-клубом "Одеса-Рішельє" за сприяння Всесвітнього клубу одеситів та «Клубу карикатуристів Одеси» ще триває, але виставки карикатур, які вперше розпочалися у Південній Пальмірі 6 травня у ВКО, вже пройшли за сприяння Ротарі-клубу «Миколаів » у 28 містах України, а також у Словаччині, Румунії, Польщі, Туреччині…

Необхідно наголосити, що організація різних заходів у країнах ЄС, зокрема виставок, пов'язана з багатьма бюрократичними нюансами, і, як правило, планується за кілька місяців до відкриття. Тому минулі виставки були здебільшого організовані українцями, які вже довгі роки живуть у цих країнах, мають можливості для оренди залів чи галерей, а головне хочуть допомогти сприяти в інформаційній війні України проти путінської росії.

Таким чином, ми через організатора Міжнародного центру духовного та фізичного розвитку «Дзінспейс» Алекса Федорова та його соратників вийшли на Андрія та Наталю Сагаль, які у свою чергу співпрацюють із мадридською галереєю Тетяни Маринич родом із Білорусії.

Анонс та оголошення про відкриття виставки насамперед залучили до галереї українських мадридців. Одні з них уже живуть тут і працюють, інші навчаються у місцевих вишах, треті – приїхали сюди вже у статусі біженців.

З Валенсії приїхав ознайомитися з експозицією одесит Олександр Вихованець, який мешкає у Іспанії вже 21 рік. Точніше можна говорити про те, що він живе на «два будинки», оскільки постійно буває в рідному місті, в курсі усіх одеських новин і завжди був гостем у Всесвітньому клубі одеситів. За місяці війни він став одним із організаторів гуманітарної допомоги та транспортного коридору з Валенсії до України, проводить різноманітні заходи, спрямовані на популяризацію України та її культури у цьому іспанському місті-побратимі Одеси.

Варто сказати, що на виставку прийшли й кілька політичних біженціві з Росії, які ховаються від путінських переслідувань в Іспанії. У розмові з ними з'ясувалося, що вони регулярно під прапором із білою та двома синіми смугами, виходять пікітувати російське посольство та проводять інформаційні кампанії для іспанців з метою викриття путінської політики та її небезпеки для європейських країн.

Багато українських мадридців запросили на виставку своїх нових іспанських друзів. Зауважу, що з огляду на те, що виставка проходитиме в Мадриді два тижні, більшість місцевих жителів приходили до галереї наступними днями після того, як інформацій про неї з'явилася у ЗМІ.

  • Мистецтві часто доводиться показувати реалії, куди не доходить історія, - ділиться своїми враженнями іспанець Серджіо Мартін. - Як історик, я вважаю, що ця чудова виставка дозволяє розглянути перспективу нинішньої кризи, а точніше, війни Росії проти України.
  • Ці карикатури художників з різних країн відображають не лише злочинність і агресію путіна та його орди проти України, - додають Франциско Сано Морсілло Франциско Сано Морсілло. Немає сумніву, що перемога буде за вашою країною.

Під час відкриття та подальшого спілкування була розповідь про історію народження цієї антивоєнної експозиції карикатур, результати від проведення виставок в Україні та за кордоном, обговорено різноманітні проекти, спрямовані на допомогу Україні з боку українських іспанців та розвиток співпраці між творчими силами України та Іспанії. Виставка в Мадриді триватиме до 5 жовтня, а потім планується, що її буде показано в Дюссельдорфі та Раді Європи у Страсбурзі.

Олександр ФЕДОРОВ, член Міжнародної федерації журналістів. Мадрид.

На світлині:

  • українські мадридці завітали до галереї за кілька годин до її відкриття, щоб допомогти розмістити карикатури;
  • на відкритті виставки разом з іспанськими друзями;
  • один з організаторів туру карикатур Європою, член ротарі-клубу «Миколаїв» Чичкалюк Тетяна та іспанські одесити: організатор гуманітарного коридору з Валенсії в Україну
  • Олександр Вихованець, студент Леонід Райський, батько якого зараз на фронті під Херсоном;
  • організатори виставки у Мадриді Наташа та Андрій Сагаль;
  • іспанський гість виставки Франциско Сано Морсіло