colontitle

13 жовтня у Всесвітньому клубі одеситів відбулась Презентація Книги Діни Пашковської «Учителю! Перед ім`ям твоїм…»

Пашковська Д. Г. – викладач-методист циклової комісії «Фортепіано» Одеського фахового коледжу мистецтв ім. К. Ф. Данькевича, її педагогічний стаж – понад 60 років. Діна Георгіївна виховала понад 100 піаністів-виконавців, які працюють не тільки в Україні, а й за кордоном. Студенти її класу – лауреати престижних професійних виконавських конкурсів всеукраїнських та міжнародних рівнів. Методичні нотатки педагога, що ввійшли до книжки, будуть корисними для багатьох викладачів музичних закладів.
Одеса вже понад століття може пишатися своїми музикантами, імена багатьох з них набули всесвітнього визнання. Цілком очевидно, що цей успіх опирається на традиції одеської фортепіанної школи. А народження і зміцнення такої педагогічної основи пов’язане зі славними іменами педагогів, які працювали у творчих вищих і середніх навчальних закладах, у міських музичних школах…
Діна Георгіївна розповідає про своїх вчителів – Р.М. Гільбурд, М.Л., Подрайську, І.І. Сухомлінова, а її колеги – про саму Пашковську. Причому це не лише теплі спогади про талановитих людей і видатних педагогів, а й нотатки про особливості їх методик та принципи спілкування з учнями.

Під час презентації прозвучали музичні привітання учнів Д. Г. Пашковської.
У виконанні Миколи Колодочки, студента ОНМА ім.А.В. Нежданової, лауреата міжнародних конкурсів, прозвучали твори Ф.Шопена Нюктюрн, імпровізація на тему українських пісень та джазова композиція «Одеса»;
Таліна Мусат (Сухоренко), викладачка циклової комісії « Фортепіано» Одеського фахового коледжу мистецтв ім. К.Ф. Данькевича виконала дві прелюдії в джазовому стилі Д. Капустіна;
Ольга Чистова, концертмейстер кафедри «Сольний спів» ОНМА ім. А.В. Нежданової, виконала твори: Люї Клод Дакена «Кукушка» та Яна Сібеліуса Етюд ор.76 № 2..

Вступне слово промовила Галина Володимирська член Національної спілки журналістів України, редактор журналу «Фаворит удачі» та провідна авторська телепрограма «Прес-експерт», екс-директор ВКО.

Ведуча Презентації Неллі Фоміцька - директор КЗПЗГ "Мистецька школа № 8 м.Одеси" у своєму вітальному слові сказала: "Творчий і життєвий шлях кожного з нас значним чином залежить від педагогів, з якими ми зустрічаємося у дитинстві та юності. Тим, кому випало навчатись у Пашковської, надзвичайно пощастило. Адже Діна Георгіївна як майстер своєї справи вміє розгледіти творчу особистість учня і збагатити її новими рисами". Учні Діни Георгіївни різних років, багато з яких самі стали талановитими педагогами та музикантами, підтвердили слова Неллі Юріївни у своїх виступах.

Відео-запис презентаціі - на YouTube-каналі ВКО: https://youtu.be/qxEtB1ziT2E