colontitle

Українська рапсодія Леоніда Утьосова

Учора у Всесвітньому клубі одеситів відбулася презентація нової книжки Едуарда Амчиславського та Олександра Галяса "Українська рапсодія Леоніда Утьосова".

"Кілька років разом з Олександром Галясом ми готувалися до роботи над книгою, назва якої народилася відразу, "Українська рапсодія Леоніда Утьосова".
Ми хотіли розповісти про українські мотиви в житті та творчості артиста, його дружбу з майстрами української сцени...
Але інші, теж Утьосовські проєкти, весь час відсували нашу роботу, як то кажуть "на потім".

А потім сталося 24 лютого 2022 року.
Перші кілька місяців, просто не було ні бажання, ні натхнення що-небудь робити.

І тут ми згадали про проєкт "Українська рапсодія..." та усвідомили, що потрібно, по-перше, додати до книжки інформацію про історію естради в Україні, а, по-друге, обов'язково писати книжку українською мовою.
Чому в назві з'явилися внутрішні лапки, можна зрозуміти, прочитавши книгу.
Якщо спочатку ми натякали на один із творів, який виконував "Теа-джаза" під керівництвом Л.О.Утьосова, то під час роботи над книжкою більш важливим було підкреслити одне з визначень слова "рапсодія" - твір, написаний у вільному, імпровізаційному стилі.
Це цілком відповідає життю і творчості Леоніда Утьосова.
В анотації до книги написано:

"Ця книга - перша україномовна біографія видатного майстра естрадного мистецтва Леоніда Йосиповича Утьосова. Її автори багато років займаються дослідженням життя і творчості одного з найзнаменитіших одеситів за всю історію міста. Ними створено близько 200 статей і понад 20 книг, що зачіпають різні аспекти життєвого і творчого шляху Майстра.
Особливість цієї книги не тільки в мові, якою ведеться розповідь. Також уперше діяльність Утьосова розглядається на тлі історії української естради, частиною якої є естрада Одеси. Це надає книзі об'ємності та своєрідності.

Дослідження Едуарда Амчиславського та Олександра Галяса ілюстровано безліччю фотографій, частина з яких друкується вперше.
Книга розрахована на широке коло читачів, яких цікавить історія української культури в різних її аспектах".

Окрему подяку ми хочемо висловити неперевершеній Лесі Вербі, яка незважаючи на свою зайнятість, спеціально для обкладинки нашої книжки створила відповідний колаж.
Спасибі композитору, співаку, Народному артистові України Миколі Свидюку за теплі слова, сказані ним у передмові книжки.

І ще, особисте.
Ми присвятили цю книжку нашим батькам:
- АМЧИСЛАВСЬКОМУ Борису Самойловичу, інженеру, бібліофілу, дослідникові життя і творчості Л.О.Утьосова, випускникові одеської школи №121 (з українською мовою навчання);

- ГАЛЯСУ Василю Терентійовичу, історику, бібліографу, краєзнавцю, співробітникові кафедри історії України ОДУ ім. І. Мечникова, автору книжок і статей про історію Одеси та Одеської області". Едуард Амчиславський

Едуард Амчиславський, понад сорок років разом із батьком, Борисом Амчиславським, займається вивченням життя і творчості Леоніда Утьосова. Доктор мистецтвознавства. Співавтор тетралогії "Я народився в Одесі...", "Утьосовської енциклопедії", інших книг. Співорганізатор Утьосовських виставок, автор і ведучий теле- і радіопередач.
Відповідальний секретар Фонду "Музей-квартира Л.О.Утьосова в Одесі", хранитель фондів музею.

Олександр Галяс, журналіст, який взяв останнє інтерв'ю у Леоніда Утьосова. Відтоді активно займається популяризацією його творчості - статті в газетах, журналах, альманахах, радіо- і телепередачі, бесіди та лекції. Автор книги нарисів "Утьосов знайомі і незнайомі".

Книга вийшла друком 22 березня, до 128-го дня народження Леоніда Йосиповича Утьосова.

Наприкінці зустрічі зі співавтором книги Олександром Галясом одеський краєзнавець, екскурсовод, журналіст і поет прочитав свій акростих "Леонід Утьосов", написаний напередодні:

Лицо знакомое глядит с картинки,

Ему тут посвящён каждый рассказ

Очень много фактов, фотоснимков,

Насобирали: Амчиславский и Галяс.

Играл он джаз, в кино, и пьесах,

Дарил талант, как только он умел.

Успел прославить милую Одессу,

Творил и жил, и сердцем песни пел.

Есть памятник ему в Южной Пальмире ,

Сядь на скамейку, взяв себе глинтвейн…

Он одессит — известный всеми миру,

Великий гений по фамилии Вайсбейн.

Відео-запис привітання Едуарда Амчиславського та Презентацію Олександра Гасяса дивиться за посиланням: https://youtu.be/tB-iZwaYh_U