colontitle

Одеський музикант підкорив Америку

«Тихо, ша, я приїхав з США». Концерт під такою назвою у виконанні відомого одеського шансону Валерія Черніса відбувся у Всесвітньому клубі одеситів.

У цю поїздку за океан Валерій узяв із собою баян. Попросили родичі, які скучили за одеськими піснями та нашим фольклором. Більше того, друзі музиканта вирішили організувати концерт Черніса у Нью-Йорку.

-Дякую керівникам місцевої філії ВКО Лесі Верба та Артуру Золотаревському, які вирішили порадувати нью-йоркських одеситів у своєму клубі, — розповідає музикант. — Інформація про мій виступ досить швидко поширилася російськомовною Америкою. У результаті за двадцять днів свого перебування в США я здійснив 10 перельотів, виступив на п’яти сольних концертах у Нью-Йорку, Сан-Франциско, Лос-Анджелесі, Лас-Вегасі та Редвуд-сіті. Дуже багато радісних зустрічей та вражень. Адже з деякими друзями та родичами я не бачився понад тридцять років. Концерти пройшли дуже емоційно. Я вкотре відчув значення та імідж Одеси для всіх моїх російськомовних слухачів у США незалежно від їхнього проживання на просторі колишнього Радянського Союзу. На концертах були і колишні росіяни, і прибалтійці, і жителі азіатських республік і, звісно, українці на чолі з одеситами.

Основу репертуару Черніса складають пісні про Одесу на слова різних поетів. Але, як він розповідає, особливе враження на глядачів справляли його пісні, виконані українською мовою.

— Необхідно наголосити, що, на мій погляд, російськомовні американці дуже політизовані та активно підтримують Україну в її боротьбі проти путінської росії, — каже Валерій. — Вони з болем у серці стежать за боями на українському фронті. Саме від них я отримав трагічну інформацію про ракетний удар по Одесі, коли загинули дванадцять людей. Після кожного концерту було багато питань про справи в Одесі, спільних друзів та товаришів та тих відомих одеситів, які своєю творчістю виблискували наприкінці минулого століття у рідному місті та далеко за його межами.

На цей концерт було також запрошено воїнів із загону морської піхоти, над яким шефствує Всесвітній клуб одеситів. На цей раз вони отримали від директора клубу Григорія Бараца у подарунок 96 термометрів для своїх медпунктів, розташованих у різних регіонах Одеської області.

P.S. Кожне відвідування клубу це не лише участь у заході, а й великою мірою зустріч зі своїми друзями, творчою елітою Одеси, можливість обговорити концерт чи виставку. На жаль, цього разу я побачив лише кілька дружніх осіб, але більшість із них після виступу Черніса одразу пішли.

Вишукуючи серед групи своїх друзів, довелося звернути увагу на тих, що залишилися. Серед звичайних глядачів, що юрмилися біля буфету з частуваннями, звернув увагу на кількох людей, що виділялися своїм неохайним, брудним одягом і запахом гнилості. Ну, таке враження, що кілька годин тому вони копалися в смітнику. І як вони сюди потрапили, майнула думка? Що змінилося у стінах цього раніше популярного місця зустрічі творчої інтелігенція після мого піврічного відрядження?

Хоча треба визнати, що після смерті засновника клубу та її вічного президента Михайла Жванецького Всесвітній клуб одеситів почав втрачати свої позиції та авторитет серед творчої еліти міста. Дедалі рідше почали приходити сюди для дружніх розмов та обговорень подій провідні письменники, художники, журналісти, архітектори, дизайнери, лікарі, будівельники, ресторатори, фахівці у галузі культури та мистецтва. З образою пішла з посади директора Олена Павлова, яка дуже багато зробила для розвитку клубу у творчому та господарському планах, залучила до роботи клубу багатьох авторитетних діячів культури та мистецтва. Діяльність клубу незадовго до своєї смерті емоційно критикував один із його творців, близький друг Жванецького , віце-президент клубу Євген Голубовський Кілька місяців тому з посади голови Президентської ради ВКО пішла Заслужений журналіст України, багаторічний соратник Михайла Михайловича Юлія Женевська. Ще якось намагається надати ВКО колишній статус один із його ветеранів Анатолій Горбатюк, який досить різко відгукнувся про роботу клубу на святкуванні його 33-ї річниці.

Дуже рідко цікавляться сьогоднішніми турботами клубу колишній і справжні члени Президентської ради ВКО Сергій Гриневецький, відомі діячі культури: скульптор Михайло Рева, піаніст Олексій Ботвінов, письменник і публіцист Євген Деменок Залишили земну обитель інші члени ради Шановні одесити Сташкевич… Ці ветерани і створювали славу та авторитет ВКО у минулі роки.
Але з іншого боку, треба зазначити, що з перших днів війни Всесвітній клуб одеситів став одним із ініціаторів організації різних концертів та виставок, на яких майже щодня виступають як зірки одеської культури та мистецтва, так і артисти та художники, які тільки роблять перші кроки на цій ниві. В основному це заслуга директора з розвитку Оксани Шалашної, завдяки діяльності якої народилися та було реалізовано багато її ініціатив. І вона, за її словами, близька до того, щоб шукати інше місце роботи.

З огляду на авторитет та досвід Всесвітнього клубу одеситів як в Україні, так і за кордоном, його зв’язки з різними українськими діаспорами, які займається його старійшина Леонід Рукман, очевидно, слід внести деякі зміни до його діяльності. Це особливо актуально, як зараз, так і після війни, коли буде потрібна допомога зарубіжних країн у відновленні нашої країни, зокрема Одеси.

Слід врахувати, що за межами України зараз перебуває близько 18 мільйонів українців, які у різні роки та з різних обставин виїхали з рідної країни. Українські діаспори за кордоном – це величезна сила, яка здатна на всіх рівнях надати дієву допомогу Україні. На цьому неодноразово наголошували у своїх виступах і президент Володимир Зеленський та багато державних діячів нашої держави.
Всесвітній клуб одеситів, мабуть, як жодне міське об’єднання, не має такої кількості неформальних дружніх контактів із багатьма своїми земляками по всьому світу. Цей потенціал зараз і найближчим часом дуже затребуваний. Досвід клубу в цьому напрямку, як і в організації творчих заходів, має бути ефективно реалізований.

На мій погляд, сприяти у цьому процесі могли б не лише філії ВОК за кордоном, а й у містах Одеської області та навіть у районах Одеси. У самому клубі достатньо волонтерів та активістів, які могли б розвивати напрямки діяльності клубу та його проекти на інших майданчиках культурних закладів міста. Може, настав час зібратися всім членам клубу, щоб поговорити про насущне та проблеми, подумати про плани та проекти на майбутній період, внести свіжий імпульс та нову енергію в унікальне громадське об’єднання Чорноморської Перлини під назвою «Всесвітній клуб одеситів»?

Олександр Федоров, член Міжнародної федерації журналістів, член ВКО
Online newspaper VOLNOREZ - https://volnorez.com.ua/odeskij-muzikant-pidkoriv-ameriku/
Відеозапис концерту - за посиланням: https://youtu.be/ULS8KRUJnt4
Фото - Александр Синельников