colontitle

Візерунки улюбленого міста

У галереї Всесвітнього клубу одеситів (Маразліївська, 7) відкрито виставку живопису заслуженого художника України Наталії Лози.

Красива назва експозиції "Одеських вулиць візерунки" чудово передає її суть. Найпоетичніші куточки старої Одеси з усією чарівною ліпниною, кованими гратами, тінями від дерев і яскравими плямами квітів немов запрошують увійти в цей дивовижний простір.

- Я любила Одесу завжди, і завжди писала, - каже Наталя Адольфівна. - Але зараз особливо гостро постає питання: навіщо? Коли весь час і всі сили потрібно спрямувати на перемогу, чи можна витрачати енергію і ресурси на мистецтво? Чи, можливо, моральніше було б засукати рукави і робити якісь більш практичні, корисні речі. Або хоча б своєю творчістю фіксувати те, що відбувається. Оспівувати подвиги, оплакувати жертв... Є художники, які знайшли себе в цьому. Я не можу. Я не пишу картин "про війну", на яких були б зображені її жахи. Просто фізично не здатна зображати смерть і руїни. Впевнена: піддатися ненависті - значить програти.

Марія Гудима

Газета "Вечерняя Одесса" №41-42 (11385-11386) // 23 травня 2024 р.
(https://vo.od.ua/rubrics/kultura/50162.php)