colontitle

«У Бога добавку не просят»

З цих слів Сергія Довлатова розпочав свій творчий вечір у Всесвітньому клубі одеситів одеський письменник і краєзнавець Анатолій Горбатюк.

Ця цитата символічно підкреслила життєву філософію 87-річного автора, який зумів реалізувати свій творчий потенціал. Протягом свого яскравого і насиченого життя він написав 16 книг і понад 180 наукових і публіцистичних статей, присвячених Одесі та її історичній спадщині.

Письменник наголосив, що головною рушійною силою його творчості була і залишається любов до Одеси, до духу та історії рідного міста. Краєзнавство було одним із захоплень Горбатюка. А основна, трудова, діяльність проходила в Одеському порту. Тут Анатолій Ісаакович свого часу познайомився і подружився з Михайлом Жванецьким. Деякі розповіді класика були засновані на історіях Горбатюка про його роботу в порту.

Анатолій Ісаакович розповів також про своє захоплення музикою. З 1948 року він навчався грати на акордеоні, але коли прийшов спробувати свої музичні здібності в ансамблі, то там виявилося вільним тільки місце на ударних інструментах. Так, окрім роботи в порту, він щовечора грав у ресторанах і на майданчиках у різних аматорських і професійних ансамблях, а також на суднах Чорноморського пароплавства.

З великим інтересом гості творчого вечора слухали історії з життя письменника. Протягом п'яти років Анатолій Горбатюк, живучи в США, навіть редагував газету «Одеський маяк», яка виходила в Лос-Анджелесі. Але любов до Одеси взяла своє. Горбатюк повернувся до рідного міста. І, незважаючи на свої вже чималі роки, продовжує активно працювати: пише книжки та статті, бере участь у різних проєктах, спрямованих на збереження історичної спадщини Одеси.

Відомі діячі культури і мистецтва, письменники і журналісти, які виступили потім на творчому вечорі, підкреслювали також значущу роль Горбатюка у виданні підручника «Одесазнавство», «Морської енциклопедії Одеси». Його мудрість, дипломатичність, активна життєва позиція проявляються і в діяльності Всесвітнього клубу одеситів, членом Президентської ради якого він є.

- По суті, творчий вечір Анатолія Горбатюка став прикладом того, як повинен працювати клуб, створюючи творчий майданчик не для випадкових людей, а для тих мислителів і творців, для яких подальший розвиток Одеси є життєвою необхідністю, стимулом для нових досягнень, - підвела підсумки ініціаторка й організаторка зустрічі Оксана Шалашна.

Олександр ФЕДОРОВ. Член Міжнародної федерації журналістів