colontitle

Таки-так, це сталося!

25 грудня у Всесвітньому клубі одеситів в урочистій обстановці в присутності численних дуже пристойних гостей було узаконено новий клуб у серці авторитетного ВКО - Джазовий клуб!!!

Ця подія стала знаковою, оскільки джазові імпровізації наповнили й оселилися у вітальні ВКО від самого початку війни. Вадим Бессараб, Олексій Пєтухов і легендарний Маестро "Шовкові пальці" - Сергій Терентьєв, виконували джазові імпровізації.

Архівні записи на сайті клубу (https://www.youtube.com/watch?v=CCvfH1BYMDs...) покажуть, з яким трепетом, захопленням навіть і сльозами радості слухачі приймали ці програми. Благодійні вечори були не тільки важливою підтримкою для ЗСУ, а й підтримкою емоційного стану слухачів.

Олексій Пєтухов багаторазово виступав у вітальні клубу, щоразу виконував нові програми, а також представляв своїх студентів, захопливі джем-сейшни. Рішенням Президентської Ради Олексія було прийнято до ВКО і в День міста в урочистій обстановці отримав посвідчення члена клубу.

До кінця року було ухвалено рішення про "узаконення" присутності джазу в легендарному Одеському клубі, і вечір 25 грудня став по-справжньому кульмінацією року, імпровізаційним феєрверком виступів музикантів, співучасників прологу історії формування Джаз-клубу в ВКО і несподіваних гостей. Відеоматеріали зберегли динаміку творчої атмосфери, особливий драйв усіх виконавців, сюрпризи, захват глядачів... При цьому все ж хочеться відзначити нові імена і дебюти.
Програму відкрив Олексій Пєтухов імпровізацією на відому Різдвяну тему. Естафету прийняли піаністи Ігор Мірошниченко та дебютанти цієї сцени - Таліна Мусат і Владислав Аграмаков. Далі стихія імпровізації захопила і здивувала: Олексій Пєтухов сів за барабани, уперше в клубі грав Михайло Литовко на бас-гітарі, за роялем - Ігор Мірошниченко та безсумнівною прикрасою джазового марафону стала Настя Павлишина - десятиразова чемпіонка України, багаторазовий володар найвищих нагород національних конкурсів та єдина триразова чемпіонка світу зі степу в трьох вікових категоріях (останню нагороду виборола у 2022 році)!!!
Ось це було несподіваним сюрпризом, все виглядало і звучало блискуче!
Ансамбль утворився просто на очах здивованих глядачів. Тут же утворився новий склад: Олексій сів за рояль, а за барабани - ветеран Одеського джазу - Анатолій Горбатюк, який вже багаторазово грав на джазових вечорах у клубі!

Захоплення і здивування викликала також поява гостя з Нью-Йорка Алекса Гутмахера. Уродженець Одеси, який нині мешкає в столиці світового джазу, висловив свій захват від розмаїття музичних подій у рідному місті (напередодні побував на виступі біг-бенду з Черкас з Одеською ритм-групою і музикантами з Києва та Херсона, а також на концерті Сергія Терентьєва), висловив необхідність створити музей джазу Одеси(!) і... сів за рояль, продовжуючи джем-сешн!!! Такого драйву й органічного взаєморозуміння ніхто не очікував! Втім, чому дивуватися? Це ж Джаз! А в джазі все можливо, всі віки покірні, тут і зараз!
Потім були подарунки і друга частина вечора - відеозаписи легендарних виконавців та оркестрів із розкішними аранжування перлин різдвяного репертуару. Було навіть привітання зі Швейцарії від одеситки Соні Черниш, нинішньої студентки Університету джазу в Берні - на підтвердження можливих всесвітніх зв'язків і джазового клубу одеситів.

Вийшло все правильно: драматичний пролог-вступ, активна розробка з імпровізаціями та реприза з кульмінацією, теж з імпровізаціями, кода як результат і генеральна кульмінація - Джаз-клуб одеситів засновано! Офіційна церемонія відбулася (відео-запис свята - https://youtu.be/CCvfH1BYMDs) . Зрозуміло, розподілятимемо портфелі, права й обов'язки, імпровізуватимемо на радість собі й людям, що дістанеться.

І ВСЕ БУДЕ JAZZ!!!