colontitle

«Хижі» гаманці та відомий хабар 1800 року: в Одесі відкрилася антикорупційна виставка

Міжнародна виставка «Корупція — небезпека для всього світу» працює у Всесвітньому клубі одеситів.

На відкритті експозиції, яке відвідала і культурна оглядачка «Думської» Ірен Адлер, провели гасіння марки «Відомий одеський хабар 1800 року».

Участь у виставці взяли 37 художників-карикатуристів із 20 країн світу. Роботи на антикорупційні теми продовжують надходити як від професійних майстрів, так і від аматорів сатири та гумору, які надсилають карикатури на тему засилля корупції, хабарів і кумівства. Само собою, образи ненаситних гаманців, пухких конвертиків і роздутих від багатого вмісту шаф часто зустрічаються в таких роботах.

Ідею експозиції підказав виступ президента України Володимира Зеленського на Мюнхенській конференції з безпеки. Тоді він заявив про реформи, назвав антикорупційну систему України однією з найпотужніших у Європі.

На відкритті виставки провели й гасіння марки «Відомий одеський хабар 1800 року». Шарж президента Асоціації карикатуристів Одеси Віктора Джевагі ілюструє історичне коріння корупції в нашому місті. Найяскравішим антикорупціонером в її історії був, як відомо, генерал-губернатор Одеси Дюк де Рішельє.

Невипадково в нашому місті на бульварі Жванецького встановлено пам'ятник хабарю. Як відомо, він символізує подарунок із кількох возів з апельсинами, які відправили заповзятливі одеські купці їхньому улюбленцю імператорові Павлу, щоб той продовжив фінансування будівництва міста і порту. Суть корупційної діяльності від форми хабаря не змінюється. Але апельсини — це більш елегантно, ніж нікчемний метал…

Організатори цього проєкту — Ротарі-клуби Одеси та Миколаєва, український Ротарі-дистрикт 2232, Гільдія власкорів Одеси, Міжнародна Асоціація карикатуристів, «Галерея чхання мозку» у Пряшеві, Словаччина (керівник Петер Разус) та інші творчі організації України та країн ЄС.

Після проведення в Одесі виставка вирушить у турне містами України, а також за погодженням із МЗС - країнами ЄС.

Авторка — Ірен Адлер,
фото Олександра Синельникова

Відео-запис відкриття Виставки - на YouTube-каналі ВКО за посиланням: https://youtu.be/NhgPXD-ZsV0