colontitle

Гала-концерт Фестиваля "Джаз - музика Перемоги!"

27 квітня у Національній музичній академії ім. Нежданової Оленою Шевченко було проведено Джаз-Гала-концерт у рамках фестивалю Джаз - музика Перемоги, присвяченого Всесвітньому дню джазу International Jazz Day.

Вечір відкрив хор ОНМА (Одеська національна музична академія імені А В Нежданової), володарі гран-прі Всеукраїнського конкурсу сучасної музики ім. Михайла Кречка, разом із джазовим тріо: Юлія Іванова - фортепіано; Іван Желязко – барабани; Михайло Литовко – бас. Було виконано класичну композицію Боба Чілкотта “Маленька джазова меса” у п'яти частинах. Диригентом хору виступила Галина Шпак.

Наступним, на честь 125-річчя Джорджа Гершвіна, було виконано першу частину його Концерту для фортепіано з оркестром Фа-мажор, у перекладі на два фортепіано у реалізації Тараса Петлюка за першим фортепіано та заслуженого митця Тетяни Шевченка за другим.

Програму продовжила опера: фрагмент із твору Дж. Гершвіна “Porgy & Bess” та “The Man I Love” у виконанні Народної артистки України Ольги Оганезової та концертмейстера Заслуженої артистки України Марини Кічерської.

Повертаючись до джазу, студентка ОНМА Анастасія Краснобаєва виконала джазовий етюд. Він був написаний Ерлом Уайльдом на тему Дж. Гершвіна "The Man I Love".

Тему Гершвіна на концерті завершив професор консерваторії В'ячеслав Дашковський. Він виконав аранжування "Got Rhythm" для фортепіано.

Вечір дотримувався негласного правила фестивалю "Нові імпровізації, нові виконання", тому наступним виступив Антон Глазнюк. Імпровізація, Boogie & Woogie, блюз, акордеон.

Після цього була представлена джазова сюїта “Барокко і блюз” у виконанні флейтиста Олексія Кузьменка та джазового тріо: Микола Колодочка за фортепіано, Іван Желязко на барабанах та Михайло Литовко з бас-гітарою.

Наступним виступом стало виконання композиції Мирослава Скорика “Бурлеска” та авторського твору під назвою “Meet somebody” від скрипальки Алли Москаленко та піаністки Людмили Москаленко.

Передостаннє фортепіанне соло від найважливішої особи одеського джазу - Олексія Пєтухова.

“На солодке” залишили повноцінний джем-сейшен: Олексій Пєтухов за роялем, Сергій Демура – саксофон, Михайло Литовко – бас, а також Дмитро Коновальчук за барабанами.

Проте, якби це не було частиною фестивалю “Джаз - музика перемоги”, якби й тут не було сюрпризу! Спеціальним гостем сейшена стали "золоті ноги Одеси" - чемпіонка світу зі степу Анастасія Павлишина.

Джаз та степ на одній одеській сцені!

А фестиваль “Джаз – музика перемоги!” продовжиться на третьому сольному концерті Сергія Терентьєва у галереї Art Odessa 28-го квітня о 16.00, а також у Парк Шевченко, ЦПКіВ ім. Шевченка на концерті оркестру НГУ та в Пресвітеріанській Євангелістській церкві за адресою Пастера, 62 29 квітня о 14.00 та 16.00 відповідно.

Нікіта Рибаченко

Фото та Відео-запис Гала-концерту - Владимир Богатырёв: https://youtu.be/CrYnqyqVJdw