colontitle

Презентація газети "Всесвітні одеські новини"

У день народження Одеси у Всесвітньому клубі відбулася презентація першого за період війни, сто дев'ятнадцятого з моменту заснування, номера газети "Всесвітні одеські новини".

Редакторка газети Наталя Бржестовська висвітлила свіжий номер такими словами:" Перед вами – військовий випуск газети та водночас святковий, випущений спеціально до Дня народження міста – 229-річчя Одеси. Ми переживаємо найважчий період в історії незалежної України, час випробувань та потрясінь, коли на кону її свобода та незалежність, її право бути вільною державою, без зашморгу та ярма «старшого брата». У це важко повірити, але коли пішли з життя останні учасники та очевидці Другої світової війни, наша країна зазнала вторгнення російського агресора та масованих ракетних обстрілів. Півтора року місто, як і вся країна, живе у воєнному стані, з комендантською годиною, повітряними тривогами та сиренами, з обмеженнями світла, тепла, води та зв'язку. Ці півтора року ми намагалися впоратися з «блекаутами», ми переживаємо ракетні нальоти та молимося за наших воїнів, які захищають наше небо та нашу землю. В умовах воєнного стану та побутових обмежень ми стали сильнішими і згуртованішими, зрозумівши, що наша сила – в єдності. Воїни ЗСУ дають гідну відсіч ворогам, наше ППО відбиває запеклі атаки окупантів, показуючи приклади героїзму та мужності. Ми боронимо свою рідну землю, за нами – правда, і нас підтримує весь світ. Згуртованість, витримка, оптимізм та віра в перемогу – ось що допомагає сьогодні українцям долати всі труднощі. Ми навчилися цінувати прості радості, більше дарувати тепло одне одному. Ми не розучилися сміятися та радіти. І як би складно не було зараз, ми пам'ятаємо: найтемніший час – перед світанком. Ми вистоїмо і переможемо. І ми не озлобимося, хоч би як це не хотілося ворогові. Темрява не може розігнати темряву: на це здатне лише світло. Не можна жити ненавистю, давати їй брати гору, виростати в нас, робити нас озлобленими та спустошеними. Перемогти ненависть може лише любов. Один із останніх щоденникових записів засновника нашої газети «Всесвітні одеські новини» Євгена Голубовського, зроблений у день, коли вороги піддали місто страшній ракетній атаці, 23 липня, – «И все равно культура, искусство сильнее ракет». Євген Голубовський дуже любив своє рідне місто, завжди був відданий і вірний йому, служив йому до останніх днів. Не випадково одеське небо в хвилини прощання з нашим учителем і метром пролило сльози дощу... Коли громадянська панахида закінчилася і всі розійшлися, уже справжня злива полила одеські вулиці. А коли і вона стихла, на небі Одеси, що очистилося, з'явилася подвійна веселка. Ні, він і зараз із нами. Просто його закликали для якоїсь важливої місії, і там, у небесних сферах, він готується тепер до нових досліджень та відкриттів. Що ж, «живемо далі», – так завершував Євген Михайлович свої щоденні нотатки. Живемо"

У презентації газети взяли участь: головний редактор газети "Вечерняя Одесса", за підтримки якого вийшла наша газета, директор ВКО Григорій Барац, член Президентської ради ВКО, журналіст Анатолій Ісаакович Горбатюк, член Міжнародної федерації журналістів. Олександр Федоров, керівник Джаз-клубу ВКО, членкиня ВКО Олена Шевченко, редактор Альманаху "Дерибасівська-Ришельєвська", журналіст, член ВКО Фелікс Кохріхт, письменник, членкиня ВКО Аркадій Хасін, членкиня ВКО поетеса Ганна Стремінська, поетеса Людмила Шарга та письменниця Ганна Міхалевська.

Електронна версія газети "Всесвітні одеські новини № 1 (119) доступна на сайті ВКО за посиланням: https://odessitclub.org/index.php/uk/?option=com_content&view=article&id=4603&catid=20

Фото - Олександр Сінельніков