colontitle

Епоха, яку зберіг Михайло Рибак

Завтра, 16 лютого, у Всесвітньому клубі одеситів о 16.30 відбудеться презентація незвичайної книги. Називається вона "600 фото Михайла Рибака".
У чому ж незвичайність видання? Це легко зрозуміти, щойно перегортаєш першу сторінку. Епоха, в якій жили ті, кому сьогодні від сорока і старше, обрушується документальною точністю кожного кадру, дістаючи з пам'яті спогади про те, як ми жили, працювали, кохали, відпочивали, виховували дітей, подорожували, творили, мріяли...

Для тих, хто раптом забув, хто такий Михайло Рибак. Адже час безжально йде, і знаменитого фотохудожника немає з нами майже чверть століття. Михайло Рибак усе своє творче життя прожив в Одесі, проте його знали далеко за межами не тільки нашого міста, а й країни. Заслужений журналіст України, мав сім персональних виставок. Учасник і лауреат багатьох міжнародних, всесоюзних та всеукраїнських конкурсів і виставок. Працював фотокореспондентом у всіх провідних одеських газетах, найбільше - 17 років - у "Вечірній Одесі".

Загалом, як справедливо назвав свою передмову, присвячену книзі фотографій Михайла Рибака, ще один метр одеської журналістики Євген Голубовський - "Він знав усіх, його знали всі".

Зібрав і видав книгу фотосвідчень минулої епохи син майстра - Аркадій Рибак, також відомий одеський журналіст, багаторічний редактор газети "Порто-франко". У передмові він написав: "Я давно збирався видати книгу фотографій мого батька. Не до якоїсь знаменної дати, не на замовлення. Для себе і для людей, яких це цікавить".

Понад півтисячі фотографій, зібраних у книжці, для зручності поділені на десять тематичних блоків. Їм передують спогади людей, які працювали разом із Михайлом Рибаком, дружили.

І ще одна цікава деталь: усі фотографії в книзі - чорно-білі. Бо, як вважав майстер, "жодні кольори не можуть так передати стан душі, як білий і чорний".
Книжка "600 фото Михайла Рибака" буде цікава і молодому поколінню, насамперед, тим, хто пробує себе у професії фотохудожника чи фоторепортера. Сьогодні технічні можливості для створення фотографій зовсім інші. Але це не скасовує головну вимогу професії - не тільки фіксувати, а й бачити. Так, як бачив навколишній світ Михайло Рибак.

Олег Суслов

Газет "Вечірня Одеса" №13-14 (11357-11358) // 15 лютого 2024 р.

Запрошуємо вас у Всесвітній клуб одеситів 16 лютого о 16.30, де відбудеться Презентація книги Аркадія Рибака "600 фото Михайла Рибака"