colontitle

Джазова академія з Олексієм Петуховим

Другого лютого стартував новий проєкт джаз-клубу ВКО ім. М. Голощапова, створений у Всесвітньому клубі одеситів, під назвою «Джазова академія».

А минулого тижня виступив з лекцією за роялем відомий одеський джазовий піаніст Олексій Пєтухов. Тема виступу: «Джазова архітектура».

Повний зал слухачів «Джазової академії» різного віку (від 6 до 80+ років!) активно включився у практичні вправи. Бурхливими оплесками вони підтримали виступи наймолодшої «студентки» — шестирічної Олександри Ушакової, юної співачки джазового фестивалю-конкурсу Black & White music, та спеціальних гостей — майстрів степ-дансу Олексія Гілко і Анастасії Павлішиної. Джем-сейшн піаніста з танцорами дивував не тільки блискучими імпровізаціями, але і неперевершеним ансамблем з Олексієм за роялем.

Здавалось, що майстри однаково дихали, однаково будували свої думки, ритмічні акценти і фрази «руками і ногами». Особливе враження отримали усі присутні від дуетної імпровізації Анастасії і Олексія на тему Джорджа Гершвіна Fascinating Rhythm («Чарівний ритм») — взаємопочуття було абсолютним!

Кульмінацією лекції став джем-сейшн ансамблю Олексія і Анастасії з визнаним «професором» джаз-клубу ВКО за барабанами — досвідченим імпровізатором Анатолієм Горбатюком і саксофоністом Ігорем Макаренко, який вперше опинився у джаз-клубі ВКО, але має певний досвід джазового виконавства.

Джаз може бути таким! Виступають Ігор Макаренко, Анатолій Горбатюк, Анастасія Павлішина і Олексій ПєтуховДжаз може бути таким! Виступають Ігор Макаренко, Анатолій Горбатюк, Анастасія Павлішина і Олексій Пєтухов
Усі сміливо імпровізували на легендарну тему Дюка Еллінгтона C Jam Blues (дві повторювані ноти на три акорди у 12-тактовому блюзі), яка втілена на картині «Ураган джазу». Ця чудова картина — символ джаз-клубу ВКО с початку нового 2024 року і джерело натхнення для тих, хто виступає на його сцені.

Оплески, овації, крики «браво!», сяючі очі і щирі посмішки були проявленням енергетичного піднесення і вдячності, об’єднання творчої наснаги і «викладачів», і «студентів» «Джазової академії».

Слідкуйте за анонсами наступних зустрічей у джаз-клубі ВКО ім. М. Голощапова на сайті ВКО — odessitclub.org. Продовжуйте поширення своїх вражень і знання джазового мистецтва, долучайтеся до «Джазової академії» і надихайтеся Музикою Свободи.

Олена ШЕВЧЕНКО. Керівник джаз-клубу ВКО ім. М. Голощапова.

Фото Олександра Синельникова

Газета "Вечерняя Одесса" №19—20 (11363—11364) // 07 марта 2024 г.

Уже цієї суботи, 9 березня о 14.30, запрошуємо вас на зустріч у Джазову академію на Майстер-клас Олексія Петухова та саксофоніста Михайла Євтушенка!