colontitle

Олександр Вертинський.
Вони залишили слід в історії Одеси

21 травня виповнилося 135 років від дня народження Олександра Миколайовича Вертинського (1889-1957 рр.) - естрадного артиста, співака, поета, композитора і кіноактора; предтечі жанру авторської пісні.

В Одесі Олександр Вертинський уперше виступив у театральне міжсезоння 1918 року на сцені театру мініатюр "Гротеск" (розміщувався на вул. Дерибасівській, 10). "Театр закрився. Мар'я Миколаївна (господиня московського театру) "поступилася" мною одеському театру "Гротеск" на низку гастролей. Я сильно побоювався за свій успіх у цьому своєрідному місті. Одесити - великі патріоти, у них свої особливі смаки, вони мають своїх акторів, яких дуже люблять, і визнають "привізних" дуже обережно й неохоче...".
На схилі літ про свій перший виступ в Одесі артист згадував: "Публіка прийняла мене тепло, і відгуки в газетах на другий день були прекрасні. У мене досі збереглася рецензія Едуарда Багрицького, тоді скромного одеського репортера".

Влітку 1918 року одеська кіностудія О.М. Нікітіна, спільно з кінофабрикою О.С. Сибірякова "Медуза", екранізувала популярні на той час романси "Ліловий негр" О. Вертинського і "Чорний Том" І. Кремер (обидва фільми не збереглися). Тоді ж ательє анонсувало і про майбутні зйомки "сценарію місцевого поета Ю. Олеші "Розповідь про один поцілунок"...". Сам Олеша про Вертинського писав: "Я його побачив уперше в Одесі, коли він був уже відомим артистом, а я ще тільки тільки-но закінчив гімназію. Я довго рівняв своє життя за життям Вертинського".

Авторка - Вероніка Драгун, мистецтвознавиця

Докладніше - на сайті "Вони залишили слід в історії Одеси" за посиланням: https://odessa-memory.info/ru/index.php?id=625